09 oktober 2008

S: Skriv på klimatuppropet!


Gör som Henrik Schyffert, E-type, Martina Ådahl, Wanja Lundby Wedin och Peter Örn:

Skriv på Klimatuppropet.

Det är en kampanj som kräver att regering och riksdag ska besluta att:
  • växthusgasutsläppen i Sverige minskas med minst 40 % till 2020 från nivån 1990
  • kraftfullt öka stödet till klimatarbete i utvecklingsländer - utöver bistånd
EU har bestämt att länderna tillsammans ska minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 20 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivåer. Det diskuteras inom EU möjligheten att inför Köpenhamnsmötet i slutet av nästa år, då det förhoppningsvis ska skrivas under ett nytt Kyotoprotokoll, gå med på att EU-länderna ska åta sig att minska sina utsläpp med 30 %, för att visa att vi är beredda att ta en större börda under förutsättning att världens andra stora industriländer skriver under överenskommelsen (USA har ju till exempel inte ratificierat det nuvarande Kyotoprotokollet.

Sverige är ett förhållandevis rikt land, även inom EU. Det är, tycker jag, därför rimligt att vi visar politiskt ledarskap i den här frågan och vågar ta oss an tynge åtaganden när det gäller minskning av koldioxidutsläppen. Men, Sveriges ledande poltiker kommer ju inte våga visa på detta ledarskap om man inte har medborgarna med sig. Därför är det viktigt att vi är med och skapar opinion!

På samma sida som man skriver under (följ länken Klimatuppropet ovan) kan man också ladda ner en rapport från Naturskyddsföreningen med konkreta förslag på hur det här kan gå till.

Inga kommentarer: