24 oktober 2008

S: Nyamko Sabuni, politik och klimat

Var i onsdags på LSU forum. Några highlights:

Gabbe i debatt med ungdomsminister Nyamko Sabuni! (bilden) Trodde det skulle blir mkt för honom att protestera mot. När jag hörde Sabuni på förra årets LSU forum var jag nämligen så arg så jag skakade för att hon resonerade så dumt kring unga, till exempel sa att unga inte kunde ges makt för att de inte kan ta ansvar. Men, den här gången överraskade hon positivt! Pessimisttolkning: Hon har blivit duktigare retoriker och vet hur hon ska uttrycka sig för ungdomar. Optimisttolkning: Hon är en klok och inlyssnande person som inte fastnar i gamla tankesätt, utan ständigt lär sig och har nått många insikter det senaste året. Hennes besked:

- Unga måste ses som en resurs
- Ungas mänskliga rättigheter måste skyddas
- Ungas självständighet, oberoende och egenmakt ska stödjas!

oh yes! :)

Vem är egentligen politiskt engagerad?
Intressant seminarium med bland annat Erik Amnå, som skrivit boken "Jourhavande medborgare". Några slutsatser: Det är en myt att människor är mindre politiskt engagerade och intresserade idag jämför med för t ex 20 år sedan. Men, det är ändå ett problem att medlemsantalet i de politiska organisationerna sjunker, när vi nu har det politiska system vi har idag. Partierna fungerar allt mer som megafoner som skriker ut "det här tycker vi". Rollen att vara opinionsbildare har idag medierna, rollen att vara forum för dialog tar andra organisationer. Det demokratiska systemet behöver därmed utvecklas! Och, som en panelmedlem sa: "Det vore väl skämmigt om vi lämnade över en demokratisk form till nästa generation som ser precis likadan ut som den vi gick in i, när samhället i övrigt har utvecklats så mycket."


Hur ska unga inkluderas i klimatomställningen?

Panelens svar: Unga måste själva ta initiativ, engagera fler och skapa opinion för att modiga beslut ska fattas. Ingen förhandlare ska kunna åka till klimatmötet i Köpenhamn utan att veta att hon/han kommer få mycket skit om inte besluten är tillräckligt modiga.

Tänk på att de som lobbar ofta är de som ser problem med ett förslag. De som tycker det är bra att EU vill minska utsläppen lobbar mindre.

Viktigt, viktigt att rösta i Europaparlamentsvalet på personer som kommer våga driva klimatfrågan hårt.

Skriv konkreta förslag på lösningar till kommissionärer, då kommer de läsa.


För övrigt: Personen i mitten av bilden är journalist på p3 och satt framför mig. Hon gjorde en kort intervju med mig om varför Vi Unga var med på det här seminariet. Fick följande sms på kvällen: "Det är härligt att höra att vi unga fortfarande är med i gamet. Lyssnar konstant på p3 och hörde intervjun med dig. Bra jobbat!!!"

Tydligen sändes det alltså. :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Var är länken till radiointervjun då? ;)