13 november 2008

S: Skillnad på grafitti och klotter!

Kultur - någonting som är viktigt för samhällsutvecklingen och människors möjligheter att uttrycka sig
eller
Kultur - någonting hotfullt som helst bör förbjudas och som leder till kriminalitet och våldsamheter

Tja, när det gäller ungdomars kulturyttringar så verkar det vara det senare som gäller.
Ett exempel: Nästa helg arrangerar nätverket Kön spelar roll! (där Vi Unga är med) endagsfestivalen Festival Spelar Roll i Upplands Väsby. Massvis av coola workshops. Bland annat var tanken att det skulle vara en workshop i grafitti. Men, nu har man från politiskt håll i Upplands Väsby krävt att workshopen stoppas. Det är så himla trångsynt!

Bara för att poltikerna i Upplands Väsby inte ägnar sig åt grafitti sätter de likhetstecken mellan grafitti och klotter och vandalisering på stan och kräver att det stoppas. Självklart ska ingen få vandalisera på stan, men grafitti i sig handlar inte om det, utan det är en konstform.
Vad är sannolikheten att man från politiskt håll skulle protesetera mot att folk lär sig spela fotboll med argumentet att det leder till hulliganism och slagsmål både på och utanför planen?

En uppmaning till alla Sveriges beslutsfattare: Ett demokratiskt samtal kring ungas kulturyttringar är en väldigt mycket bättre väg att gå än att fatta beslut baserat på fördomar.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Mycket bra att ta upp detta! Har stött på detta på flera andra platser, där kommuner helt enkelt förbjuder det.
Utan att de kan motivera eller föklara varför.

Ååååh! Blir så trött!

Unknown sa...

Och ni låter er stoppas? Varför? Vad hade de som de kunde hota med? Indraget bidrag?
Lät de er inte använda lokalen?

Är det här skäl nog att låta er tystas? Vari ligger skillnaden mellan det här förbudet kontra de förbud som inskränker våra mänskliga rättigheter?

Graffiti är inte och kommer (med lite tur) aldrig bli olagligt så länge man målar på ytor man har rätt att måla på eller egna ytor.

Att ha en workshop i grafiti skapar inte 100 nya klottrare, det föder ett intresse, en skapandekraft, en sysselsättning. Hur kan ni tillåta att de stoppar er, oss, alla från att sprida kunskaper och lärande?

Stå upp mot det här löjliga förtrycket! Våga stå för de som vill gå workshoppen, våga stå för ngt ungt.

Efter att snabbt scrollat genom Event sidan så ser man det att den yngsta verksamheten är Graffiti, graffiti är ngt som alltid attraherat unga, en del under en kort tid, en del lever det livet fortfarande, en del lever på sin konst som etablerade konstnärer.

Hur många har stoppats från att utvecklas genom de här löjliga hoten, regler och nolltollerans!?

Vem är Upplands Väsby´s kommun att säga att man ska kväva det här intresset i sin linda? Om nu FÖrbundet Vi Unga skall vara en ungdomsorganisation kanske det är på tiden att man står upp för vad ungdomarna faktiskt vill utöva, det som intresserar dem just nu,det som är nytt och hett.

Det är ju inte alls lika "coolt" att hoppa på en rörelse som varit aktiv och erkänd i årtionden som att faktiskt vara med och lyfta upp ngt, skapa en rörelse kämpa för dess status.

Minns att fotboll också startade på gatorna, var förbjudet osv, nu är det sveriges största (?) folksporter!?

Stå upp för ungdomen, vägra böja er efter vad andra tycker!

Anonym sa...

Kommunen är väl medarrangör och vill inte uppmuntra ungdomar till aktiviteter som ofta används på fel ställen. Och då blir graffiti klotter. Det är olagligt att måla grafitti där man inte har tillstånd men det målas lite överallt. Därför kan man förstå att kommunen inte vill ha fler grafitti-utövare.

Unknown sa...

Det är ingen ursäkt.
Bara för att man kan klottra behöver inte det betyda att manmåste klottra. Det är som att säga att sexualundervisningen skall förbjudas pga att de undervisade eventuellt börjar ha sex tidigare. Dummaste jag hört.

Det saknas kunskap, de äldre är fortfarande rädda för begreppet graffiti och vad det innebär.

Det är finns många liknande påfund/lagar som inte efterföljs men där blir inte de s.k graffitimålarna förföljda i samma grad. Varför? Är det för att det graffitimålarna gör lämnar spår efter sig?

Sen är det ju bevisat att okunskap bland dem som beslutar om liknande arrangemang är den största faran. De skulle inte se skillnad på fem öres konst och street art om det hoppade upp och bet dem i arslet (för att använda uttryck).

Alla har vi hört det berättas för oss att fotboll var förbjudet och enligt wikipedia (källhänvisning därav osäker) så förekom det förbud mot sporten både i england och i italien på 1300-talet. På 1800-talet så ansågs den rumsren dock.

Graffitin uppkom i slutet av 1970-talet, skall det då behöva gå lika många år tills dess att denblir accepterad? Är det inte förrens år 2470 som den skall ses som det skapande det faktiskt är?

Nej, jag vägrar tro det! Dels för att vi människor idag sprider information snabbare än de gjorde de och dels (hoppas jag) för att vi är mer öppna för nya ideer än de var då!? Därför bör det knappt ta en tiondel av den tiden att etablera sig.

Då är ju återigen frågan varför Vi Unga, som påstårsig stå för vad de unga vill göra, låter sig nekas av ngt så banalt som det här påfundet?
Ok, om kommunen och dess tjänstemän är rädda, låt då dem gå i en graffitiskola, lär dem historien bakom den konstform det vuxit fram till idag. Lär dem skapandet bakom varje målning!

Okunskap skapar de största rädslorna, utbilda dem så kommer de inte vara lika rädda längre, det är ju trots allt dagens klottrare som är morgondagens röster i alla val som sker i sverige!

Sara Kappelmark sa...

Tack för intressant faktabakgrund och stort engagemang Jan! Håller helt med dig om att Vi Unga ska vara en ungdomsorganisation som står upp för vad unga vill och som stöttar nya former av uttryckssätt.
I det här fallet gjorde festivalledningen för Spelar Roll-festivalen, den bedömningen att jämställdhetsfrågan är så viktig att det måste prioriteras att festivalen kan bli av i det här fallet, vilket jag också tycker är helt rätt.
Men, utmaningen är antagen, absolut måste Vi Unga hitta ett sätt att kunna stötta grafittikonsten och motverka fördomarna på!