01 november 2008

G: NUTEK om entreprenörskap

Så jävla bra! (ursäkta att jag svär)

//G

Vad är entreprenörskap

Nuteks definition ser ut så här:

"Entreprenörskap är en dynamisk och social process, där individer, enskilt eller i samarbete, identifierar möjligheter och gör något med dem för att omforma idéer till praktiska och målinriktade aktiviteter i sociala, kulturella eller ekonomiska sammanhang."

Det handlar alltså inte bara om att starta företag, även om det är en viktig del av entreprenörskapet. Företagsamma människor behövs överallt. Utan dem sker ingen utveckling, inget nyskapande eller framåtskridande. Utan dem sker heller inte så många misslyckanden, eftersom det är de entreprenöriella som vågar ta risker då och då. Ur detta kan de också dra erfarenheter som gör att det går bättre nästa gång.

Entreprenörer kan vi alltså finna överallt - i skolan, i vården, i föreningen, i politiken, i kulturlivet och i företagsvärlden. Självtillit, kreativitet, vilja att ta risker, vilja att kommunicera och samarbeta och handlingskraft - det är egenskaper som hör samman med att vara entreprenöriell. Vi kan lika gärna säga företagsam, orden är synonymer.

Inga kommentarer: