05 mars 2009

S: Ungdomsorganisationerna av med spelberoendet!


Som jag tidigare bloggat om pågår det just nu en utredning angående statsbidraget till ungdomsorganisationerna. Vi Unga har valt att vara väldigt aktiva i den processen, inte minst genom LSUs skuggutredning. Några av de frågor vi drivit hårt är att en person bara ska få räknas som medlem en gång i samma organisation och att vårt bidrag inte ska vara direkt knutet till hur mycket vinst Svenska Spel gör. Idag utgörs ungefär 3/4 av vårt statsbidrag av överskottet från Svenska Spel, vilket innebär en osäker situation för oss eftersom 3/4 av bidraget kan försvinna till näst år om Svenska Spel inte skulle göra någon vinst.

Det var dock inte en del av direktiven för statsbidragsutredningen för ungdomsorganisationerna att se över detta. MEN samtidigt har det pågått en utredning om stödet till idrottsrörelsen. I den proposition som nu blir resultatet av den föreslår regeringen bland annat:

"Det bidrag till svensk idrott som beräknas som en andel av det totala överskottet från AB Svenska spel upphör och ersätts av ett stabilt och förutsägbart bidrag inom ramen för ett förhöjt statsanslag. Motsvarande princip ska gälla för den andel av det totala överskottet från AB Svenska Spel som tillfaller ungdomsorganisationerna."

Ett väldigt glädjande besked för våra möjligheter att skapa långsiktigt stabil verksamhet!!

Farhågan som man dock ska ha med sig är att det inte står någonting om hur stort det här totala förhöjda statsanslaget ska vara, så där måste vi fortsätta bevaka frågan.

Inga kommentarer: