10 mars 2009

S: Kan du kombinera skola med ideellt engagemang?


I dag startar Vi Unga en kampanj för att få lärare att bli bättre på att stötta sina elevers ideella engagemang. I teorin verkar ju nämligen alla tycka det är fantastiskt bra med människor som engagerar sig för något de brinner för. Men i praktiken hör vi ofta att lärare vägrar att ge en ledig fredag då och då till elever som vill kunna åka iväg på styrelsemöten, kurser eller arrangera workshops/festivaler/läger för andra unga.

Det pratas väldigt mycket om att det ska vara kunskapsmålen som ska vara centrala för skolan och att lärarna ska kunna vara flexibla och se till varje individs behov och utveckling. Då tycker vi att lärare också måste ha respekt för all den utveckling och allt lärande som sker utanför skolans väggar. Om man engagerar sig för något man själv tror på och själv får vara med och bestämma och utveckla så lär man sig fantastiskt mycket!

Många unga är idag stressade. När vuxna är stressade så säger man åt dem att de ska prioritera. Det borde unga människor också få möjlighet att göra och lärarna borde stötta dem i det. Att få prioritera bort en träslöjdslektion per termin för att få tid över att arrangera en diskussionskväll kring FNs millenniemål borde inte vara en omöjlighet.

Vill du vara med i kampanjen? Ladda ner Grattis, du har en engagerad elev-brevet och lämna till din lärare och hjälp på så sätt till att inspirera lärare till att tycka det är något häftigt och eftersträvansvärt att ha engagerade elever i sin klass!

4 kommentarer:

Joakim Lundqvist sa...

Underbart!

Anonym sa...

Härligt!
Har gått i samma tankar själv!

Det är ju precis som du säger.

Hanna sa...

Vilken underbar idé, verkligen inspirerande!

Anonym sa...

Gud vilken skön kampanj! Har ni lust att skriva ner lite mer om den så kan jag lägga ut ett inlägg från er på nonprofit.se?

Maila mig på erik@erikwagner.se