03 juni 2008

S: Vi Unga i EU


Före: EU känns krångligt och långt bort
Efter: EU känns fattbart, som ett självklart och viktigt samarbete, mycket kan bli bättre både när det gäller EU-kunskapen och debatten i Sverige och vad EU som helhet gör och hur det fungerar

Före och efter jag gick EU-kurs förra veckan alltså. Nu känns det som en stor utmaning för mig att föra vidare kunskap och engagemang kring EU-frågor i Vi Unga på ett bra sätt.

Några saker jag gärna vill lyfta direkt:

Sverige kommer vara ordförandeland för EU unde andra halvan av 2009. Att vara ordförandeland innebär ganska mycket att sätta agendan. Agendan för Sveriges ordförandeskap kommer sättas under nästa vår (= det går fortfarande att påverka). Redan nu har dock Sverige kommit överens med Tjeckien och Frankrike (som kommer vara ordföranden i de två perioderna före) om fem prioriterade områden:

1) Klimat, energi och miljö
2) Jobb, tillväxt och konkurrenskraft
3) Öppet och säkert Europa (innehåller exempelvis flyktingpolitik)
4) Strategi för Östersjöområdet
5) Utrikessammarbete

Klimatfrågorna var temat för kursen. Nästan genomgående sa de personer vi träffade att alla är överens om att detta är väldigt viktigt, men däremot inte överens som vem som ska "bära bördan" för att minska på koldioxidutsläppen.

Här har vi en viktig roll att spela för att påverka Sveriges politiker till att se detta som en möjlighet att ligga längst fram när det gäller en utveckling som i vilket fall är oundviklig, och att Sverige därmed påverkar hela EU till att göra samma sak!!

EU:s ungdomspolitik (som man kan ha många synpunkter på...) håller just nu på att utvärderas och nya prioriterade områden kommer att tas fram under 2009. Här kan DU påverka direkt! Klicka här, fyll i dina tankar om vilka ungdomsfrågor som är viktiga just nu, så kommer LSU ta med det i en sammanställning som skickas till svenska regeringen.

Inga kommentarer: