06 juni 2008

S: SOU ang. statens stöd till idrotten

"Sommar, sol, behöver ngt att ta med mig till stranden och läsa. En statlig offentlig utredning vore väl perfekt!"
I så fall är mitt tips Föreningsfostran och tävlingsfostran - en utvärdering av statens stöd till idrotten som överlämnades till idrottsministern i veckan.
Läsvärd (åtminstone sammanfattningen) av två anledningar:
- Kommer säkert ha viss påverkan på den utredning som nu görs om statens bidrag till ungdomsorganisationer
- Med anledning av den diskussion Vi Unga tidigare lyft angående att det inte är försvarbart att idrotten får dubbelt så mkt pengar per medlem som ungdomsorganisationerna så ger utredningen en del vatten på vår kvarn.

Några intressanta citat från utredningen:
"Att många unga uppfattar det som oproblematiskt med ett lågt inflytande över sin idrottsverksamhet vittnar om en förhållandevis vuxenstyrs, skollik idrottsmiljö och en instrumentell syn på det egna idrottandet. [...] De innebär inte nödvändigtvis att all barn- och ungdomsidrott ska likställas med elitism och utslagning. Däremot indikerar det en verksamhet som snarare styrs av idrottarens behov än av den idrottandes intressen."

(ang. Förslag till ny inriktning av statens stöd till idrotten)
"Förslagen är utformade med utgångspunkten att idrottsrörelsen är förtjänt av ett betydande samhälleligt stöd som är långsiktigt, förutsägbart och behovsprövat.

"Vi föreslår följdaktligen att dagens vinstdelningssystem mellan AB Svenska Spel och idrottsrörelsen ersätts av ett behovsprövat och i förväg fastställt spelbidrag för finansiering av idrottsrörelsens statliga lokala aktivitetsstöd."

Inga kommentarer: