27 februari 2009

S: Anställningsintervjuer, ungdomsarbetslöshet, kulturutredning, Mod att Mäta mm

Hemma sjuk… Är inte riktigt i slag att få så mkt gjort idag. Men, att skriva ner sådant som redan gjort är ju inte så ansträngande. Så, här kommer ännu ett mastodontblogginlägg:

Anställningsintervjuer
Denna vecka har Katarina och jag börjat intervjua kandidater till organisationsutvecklingsjobbet. Spännande ur framför allt tre aspekter: dels att få förmånen att prata med fantastiskt spännande människor. Det är ett bra betyg till oss som organisation att så här kompetenta människor söker sig till oss. Dels väldigt intressant att det nu känns fullständigt självklart att vi kan driva en proffsig intervjuprocess på egen hand (tidigare har vi tagit en hel del stöd från SV). Dels intressant hur många nya insikter som kommer av att berätta om kommunikationsprojektet och nybildningsprojektet (som ju är det som organisationsutvecklaren ska jobba med). Det bästa sättet att greppa någonting själv är ofta att förklara det för någon annan. Särskilt när det är en klok person som kommer med givande följdfrågor.

Ungdomsarbetslöshet och Svenskt Näringsliv
Förra helgen när vi hade möte med press- och påverkansgruppen diskuterade vi bland annat påverkansområdet sysselsättning och entreprenörskap. Detta diskuterade vi så sent som i höstas i förbundsstyrelsen och antog då ett åsiktspapper. (Som låg till grund för mitt bloggande om att lägga ner Arbetsförmedlingen på p3.) Utgångspunkten för analysen och förslagen till åtgärder då baserade sig dock främst på analysen att Sverige hade en väldigt hög ungdomsarbetslöshet, men att detta fick skrämmande lite uppmärksamhet i samhällsdebatten. Nu var dock vår bedömning att situationen var en annan. Ungdomsarbetslösheten har både diskuterats i tidningar och i riksdagen. De flesta verkar nu veta att det är ett problem. Då behövs istället förslag på lösningar. Gruppen kom därför fram till att Vi Ungas roll borde vara att lyfta fram konstruktiva förslag på lösningar av ungdomsarbetslösheten och förslag på lösningar som andra av olika anledningar inte vågat föreslå. Bland annat är det tydligt att LAS (Lagen om Anställningsskydd):s § 22 om turordning vid uppsägning missgynnar unga människor. Där står bland annat: ”Arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid. Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde.”
Dagen efter skrev Svenskt Näringsliv en debattartikel om just detta. Jag kontaktade därför dem och frågade om de var intresserade av ett möte för att diskutera om vi hade gemensamma åsikter som vi kan driva tillsammans. Det ville de gärna, så nu ska jag dit på tisdag. Inför detta vill jag gärna ha input från dig: Vad tycker du att Vi Unga ska lyfta fram för lösningar på ungdomsarbetslösheten? Skriv direkt här eller mejla till mig: sara.kappelmark@viunga.se

Kulturutredningen
Till samma adress kan du också mejla om du har tankar om vad Vi Unga borde tycka om kulturutredningen. Jag har nu läst åtminstone sammanfattningen + den del som handlar om civila samhället. Gabriel och jag träffades och diskuterade utredningen i veckan. Vår tanke så här långt är att det är bra att utredningen lyfter fram hur viktigt det civila samhället är för kulturen i Sverige. Men däremot är den väldigt lam och okonkret i vad man ska göra med den insikten. Där kan vi bidra! Vad tycker du till exempel om ett särskilt stöd till arrangörer av kulturarrangemang?

Referensgruppsmöte i Mod att Mäta



I veckan hölls också första referensgruppsmötet i projektet Mod att Mäta. Frida Mörtlund, vår projektledare, berättar så här från mötet:

“På detta möte deltog Selcuk från Turkiska ungdomsförbundet, Karin från Ungdom mot rasism, Frida från RFSL ungdom, Emma från Rädda Barnens Ungdomsförbund, Karin från Vi Unga och Olof från Mod att Mätas styrgrupp. En fantastisk skara kloka människor med massa kunskap!

Vi diskuterade frågor som handlade om makt i olika typer av organisationer. Frågor som ställdes var: vad är makt? hur får man makt? var finns makt? hur syns makt?

Redan nu har vi många goda idéer om olika saker som skulle kunna mätas på möten för att visa på maktstrukturer. Referensgruppen kommer att träffas ungefär varannan månad och de sitter på massa kunskap kring maktstrukturer och hur de yttrar sig. “

Ordförandekonferens

I tisdags hade Rosa Jonsson och jag en heldagsplanering inför vårens ordförandekonferens, som kommer hållas 8-10 maj för alla nyvalda och omvalda distriktsordföranden och vice distriktsordföranden. Precis som tidigare är syftet med konferensen att diskutera och få en gemensam bild av var Vi Unga är nu och vilka utmaningar vi står inför och att lära känna organisationen och de andra ordförandena bättre och att bli peppad för sitt eget uppdrag i distriktet. Precis som i höstas blir et ett tema på en aktuell utmaning. Denna gå blir det: “Hur når ut?” och detta kommer diskuteras tillsammans med personalen som har personalkonferens samtidigt. Förhoppningsvis blir detta under ledning av den nya organisationsutvecklaren. Kom jättegärna med input på vad du tycker är viktigt att vi tar upp på detta ämne, eller annat som du tycker är viktigt att uppfylla syftena!

Möte med Stockholms distriktsordförande

På tal om utmaningar så fikade jag i veckan tillsammans med Elin Ohlin som är distriktsordförande i Stockholm och diskuterade framtida utmaningar för distriktet. Dels inför distriktsstämman, men framför allt gällande utmaningar i vad distriktet ska ha för anställd personal framöver, för vilka arbetsuppgifter som ska göras av anställda och hur distriktet kan bli en ännu bättre arbetsgivare.

En modern folkrörelse
Det är fantastiskt vad mycket spännande som händer på en vecka! Avslutar med lite beröm till oss alla som nyss kom i ett mejl från Vi Ungas förra förbundssekreterare Petra:


Måste också vidarebefordra lite mer beröm från huset. Vi hade ett seminarium med personalen här om "LRF och folkrörelsen", som Susanne Öberg från LRF Västernorrland höll i. Susanne sitter med i SV-styrelsen där och har kontakt också med Vi Unga. Vi pratade om folkrörelsen av idag och någon i publiken frågade lite kritiskt om det verkligen finns moderna folkrörelser, och bad Susanne att nämna någon. "Vi Unga" svarar hon då självklart, "de är en modern folkrörelse". Ta åt er, det gjorde iaf jag :)

Inga kommentarer: