01 april 2009

S: Succéfaktorer för rekrytering


Som jag skrev om tidigare har det under året redan bildats många nya Vi Unga-klubbar. Det Vi Unga-distrikt som lyckats allra bäst är Kronköpinge (består av Kronoberg, Jönköping och Blekinge), som redan bildat 8 nya klubbar och rekryterat 265 nya medlemmar.

De har satsat på att anställa en nybildningskonsulent, Anna Nilsson. Anna åker runt och gör skolpresentationer på mellanstadier och högstadier. Så här sammanfattar hon vad hon identifierat som viktiga punkter för att lyckas:

1. Väcka ett intresse så fort som möjligt (Du har bara några sekunder på dig som informatör att fånga intresset hos de som lyssnar, börja därför med det som är mest spännande)

2. Håll presentationen på en ganska enkel nivå (Utifrån mina erfarenheter så är det bra att ge relativt enkel och klar information om vad Vi Unga är och hur man bildar en klubb, att snabbt väcka ett intresse genom att i ett tidigt skede i presentationen ge exempel på klubbar och vad man kan hitta på, gör att de sedan lyssnar mer på hur man faktiskt bildar en Vi Unga klubb.)

3. Var tillgänglig och hjälp barnen och ungdomarna att snabbt starta upp sin klubb

Sedan tror jag även att det är bra om du själv som informerar är engagerad och tycker att det du pratar om är världens bästa sak och att du försöker förmedla känslan av att det är en självklarhet att alla som lyssnar ska ta vara på en sådan bra chans, detta smittar av sig på de som lyssnar!


Gratulerar Anna till ett bra jobb och till Kronköpinges distriktsstyrelse till en bra satsning! Gratulerar särskilt mycket till Oskar Dahl och Hilda Månsson som i helgen valdes till distriktsordförande respektive vice distriktsordförande för detta framgångsrika distrikt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte riktigt vad du fått siffran 265 nya medlemmar ifrån. De 8, än så länge, nya klubbarna har än så länge genererat 112 nya medlemmar, varav en, Växjö Skate, har 106 medlemmar och bildades innan Anna ansställdes. Anna gör ett bra arbete, men rätt ska vara rätt! mvh Greger

Sara Kappelmark sa...

Tack Greger för ditt uppmärksamma förtydligande! Siffran 265 var tagen från medlemsregistrets funktion för nya medlemmar, men då var ju även nya medlemmar i gamla klubbar inräknade.