26 maj 2008

S: Påverka EU!


26,5 procent av Sveriges ungdomar (18-25 år) röstade i Euparlamentsvalet 2004. Det är ett stort demokratiskt problem om inte fler känner att det är någon idé att försöka påverka EU.
Vi är den globala generationen, vi har hela världen som vår arena. Därför ligger det i vårt intresse i att världen utvecklas åt rätt håll. Inte minst när det gäller klimatfrågorna. Där är EU en viktig aktör.
Även i det väldigt lokala är EU viktigt. 60-70 procent av frågorna som Sveriges kommuner fattar beslut om påverkas av beslut som fattas av EU.
Därför, måste vi unga se till att vi känner oss som en del av EU. Därför måste vi försöka förstå hur EU fungerar. Därför måste vi se till att påverka EU så att världen utvecklas åt rätt håll.

Jag ska erkänna, jag har själv väldigt dålig koll på EU. Vi Unga har rätt bra koll på hur kommuner, landsting och riksdag/regering fungerar. Men inte EU. Det blir det snart ändring på. För, den här veckan går jag som representant för Vi Unga en EU-kurs arrangerad av LSU-Sveriges Ungdomsorganisationer. Idag har vi varit på LSUs kansli och lärt känna varandra och förberett oss inför veckan. Imorgon ska vi träffa EU-upplysningen, Riksdagens EU-nämnd, EU-kommissionen i Sverige, EU-ministerns statssekreterare med flera. På onsdag åker vi ner till Bryssel.

Förhoppningen är att detta ska ge oss både kunskap och kontakter som gör att vi kan känna att vi blir en del av EU.

Inga kommentarer: