18 april 2008

S: mer pengar från svenska spel

5,2 miljarder kronor blev Svenska Spels vinst för 2007. Av detta kommer drygt 195 miljoner gå till ungdomsorganisationerna. Det är nästan 50 miljoner, 25 procent mer än förra året.

För Vi Ungas del är detta både bra och dåligt. På kort sikt är det bra, eftersom det innebär mer pengar till att hjälpa ungdomar förverkliga sina idéer.
Men, på längre sikt är det här en jäkla rävsax. I och med att Svenska Spels vinst hela tiden blir högre innebär det också att staten inte bryr sig om att höja det ordinarie statsbidraget, som ligger kvar på drygt 70 miljoner kronor. Det innebär alltså att bara en fjärdedel av det totala bidraget vi ungdomsorganisationer får kommer från det ordinariestatsbidraget.

Eftersom pengarna från Svenska Spel beror på vinsten innebär det att det är väldigt osäkra pengar. När ungdomsorganisationerna började få del av svenska spels överskott så var de pengarna som en liten extrabonus som kunde användas till att sätta lite guldkant på organisationen. En guldkant kan man plocka bort när det går dåligt ett år. Men, det vore ju väldigt oansvarigt av oss att använda bara en fjärdedel av våra intäkter till ordinarie verksamhet och tre fjärdedelar till guldkant. Samtidigt väldigt oansvarigt av oss att använda Svenska Spel-pengarna till ordinaire verksamhet, eftersom de lätt kan försvinna. Rävsax!

Det är dags att baka in överskottet från Svenska Spel i den ordinariestatsbudgeten och höja det ordinaire statsbidraget. Ungdomsorganisationerna är lika viktiga varje år, ovsett hur mycket Jack Vegas svenska folket spelar!

Inga kommentarer: