31 mars 2008

S: Utredning av bidrag till ungdomsorganisationerna tillsatt

Äntligen!
Det är kanske inte ofta man går och längtar efter en statlig utredning ... Men, i det här fallet har frågan varit uppe på tapeten väldigt länge, så det är kanonbra att direktiven äntligen är satta.
Eftersom nästan alla Vi Ungas intäkter kommer från statsbidraget är det här naturligtvis en väldigt viktig fråga att följa och att påverka i. Redan under hösten beslutade Vi Ungas förbundsstyrelse om ett antal punkter som vi ville skulle förändras i bidragssystemet. Nu blir det dock inte bidragssystemet som helhet som undersöks, utan vissa delar.
Bland dem finns det dock flera som är oerhört relevanta för Vi Unga. Bland annat frågan om det är okej med omyndiga personer i styrelser. (Ungdomsstyrelsen har tidigare frågat sig om det är förenligt med föräldrabalken.) Utifrån Vi Ungas perspektiv är det fullständigt självklar att det är både okej och väldigt önskvärt. Men, det är långt ifrån självklart för alla. Regeringen har ju tidigare ändrat det politiska målet om att ungdomar ska få mer makt, till att istället få mer inflytande. Här kan vi alltså behöva strida...
En till sak som ska utredas är om partipolitiska ungdomsorganisationer ska få mandatbaserat stöd. Alltså inte bidrag beroende på hur många medlemmar de har, utan på hur många mandat deras moderparti har i riksdagen.
En helt galen idé tycker jag! Då övergör ju ungdomsförbunden från att vara organisationer som ska vara ingången för unga människor att engagera sig i partipolitik till att vara rena lobbyorganisationer för sina moderpartier. Men, faktum är att Vi Ungas utredning av landstingsbidragen har visat att alla landsting utom Skåne har någon form av specialregler för partipolitiska ungdomsorganisationer. På vissa håll har vi till och med hört rent ut att detta beror på att de organisationerna tidigare har fuskat med sina medlemssiffror, så därför är det lättare om de slipper redovisa medlemssiffror.
Ja, som sagt, många frågor och viktiga frågor. Men, bra i alla fall att ungdomsminsister Nyamko Sabuni säger att "- En utgångspunkt för utredningen är att reglerna för statsbidraget till ungdomsorganisationer ska vara förutsägbara och tydliga, säger integrations- och jämställdhetsminister Medlen ska fördelas på ett så rättvist sätt som möjligt och tillförlitligheten och kvaliteten i bidragsgivningen ska vara hög. Strävan efter ökad tillförlitlighet måste vägas mot att ungdomsorganisationerna kan få en ökad administrativ börda som kan påverka deras verksamhet negativt."
Det låter som en bra utgångspunkt! Imorgon har vi möte med LSUs skuggutredningsgrupp, där jag sitter med från Vi Unga och där vi kommer följa utredningen och skaffa oss ännu mer kunskap för att kunna påverka.

1 kommentar:

Monica sa...

HEj Sara ! JAg håller helt med ig vad gäller tanken att ge politiska ungdomsorganisationer bidrag efter antal riksdagsmandat i riksdagen. I min värd är detta hål i huvudet totalt, är det inte demokrati vi skall understödja ? Hur skall en liten politisk ungdomsorganisation kunna spela på samma planhalva som den stora när det gäller att nå ut till ungamänniskor.Detta leder till att den stora kan lätt finasiera sin lobby och därmed få spela rätt ostört på planen och därmed undergräva demokratin och unga människord rätt att få flera sidor av myntet politik synliggjort. Jag håller på er se till att denna helt galna ide förpassa dit den hör hemma.
Ha en bra dag önskar Monica Stolpe-Nordin 2:e vice ordf. i SV